domek

Podpora bydlení v ČR, rok 2023

Průběžně aktualizováno

Vládní „ozdravný“ balíček

11. 5. 2023

Zýšení nákladů na bydlení změnou sazby DPH u plynu pro blokové kotelny a tepla z blokových kotelen, vodného a stočného, zvýšení daně z nemovitostí na dvojnásobek, omezení dotací. Občané děkují.
Tisková zpráva Ministerstva financí
Tisková zpráva vlády ČR

Změny NZÚ v roce 2023

25. 3. 2023

Nejdéle běžící dotační program MŽP a SFŽP ČR na podporu energeticky úsporného bydlení – Novou zelená úsporám (NZÚ) – čekají od září výrazné změny. Dotace budou dostupné pro více domácností, cesta k penězům se zjednoduší a program nově nabídne prostředky i na výměnu nejstarších plynových kotlů za tepelná čerpadla. Příjem žádostí za současných podmínek skončí 30. června 2023, ve vylepšené podobě se opět otevře od září.
Tisková zpráva MŽP
Výhled NZÚ pro rok 2023

19. 3. 2023
Perlička dokreslující postoje ministra Hladíka:
Povinnost dodržovat stanovené limity škodlivých plynů a látek vypouštěných do ovzduší by se nově měla vztahovat nejen na průmyslové podniky či chovatele prasat, ale i na velkochov (více jak 300 ks) hovězího dobytka. Shodli se na tom ministři životního prostředí zemí Evropské unie, kteří dojednali společný přístup k novele směrnice o průmyslových emisích. V ČR se pravidla nově dotknou několika set chovatelů.
Nový ministr životního prostředí Petr Hladík normu obhajuje. „Jde o vyvážený kompromis mezi ochranou životního prostředí, zapojením veřejnosti a dopady na průmysl, zaměstnanost a zemědělství. Z pohledu České republiky je to naprosto akceptovatelné, především z hlediska emisí čpavku“ – viz tisková zpráva Ministerstva pro životní prostředí.
Omezte tedy, prosím, u vašich domácích miláčků emise skleníkových plynů …

12. 3. 2023
Nový ministr pro životní prostředi Mgr. Petr Hladík radí:
Oprav dům po babičce. Na jaro chystá výhodné půjčky pro mladé rodiny
Na ministerstvu se prý připravuje nový program nazvaný „Oprav dům po babičce“, který bude podle představ ministra motivovat lidi, aby v kombinaci půjček a dotací opravili starší domy.

„Program bude určen pro mladé rodiny, které dům po babičce zdědí nebo zakoupí. V ČR jsou desítky tisíc nemovitostí, které jsou prázdné. Hlavním parametrem bude uvedení do nějakého tepelného a spotřebního standardu, zároveň Státní fond životního prostředí České republiky poskytne půjčku na rekonstrukci,“ řekl Hladík.
V souvislosti s mladými rodinami také poznamenal, že kdyby každá taková rodina měla tři děti, tak v podstatě nebudeme muset řešit důchodovou reformu.


Ministerstvo pro místní rozvoj ČR (MMR) představilo na svých stránkách řadu aktivit pro podporu bydlení v tomto roce a následujících letech. Největší novinkou je program Nájemní bydlení, který v má dubnu 2023 spustit Státní fond podpory investic.
Program podpoří vznik nájemních bytů pro lidi, kteří nevlastní nemovitost k bydlení. O kombinaci dotace a výhodného úvěru se mohou přihlásit obce, spolky, charity i další právnické osoby.
Obce budou mít prospěch i z projektů, na které získá podporu soukromý investor. V takovém případě mohou určit, komu se pronajme část bytů. Program je součástí širší reformy podpory bydlení, na které pracuje Ministerstvo pro místní rozvoj.
Program „Nájemní byty“ v podrobnostech

Výběr z tiskových zpráv Ministerstva pro místní rozvoj ČR:

Ministr Bartoš a šéf Erste Group jednali o prioritách vlády v oblasti bydlení

10. 2. 2023
MMR připravilo rámec národních titulů na další dva roky

9. 2. 2023
Nájemní bydlení – na výstavbu bytů půjde až 800 milionů korun


Podpora bytové výstavby v roce 2022


[VB]

Loading