Změny v dotacích pro NZÚ a FVE

Od poloviny února 2024 začnou platit nové podmínky v programu Nová zelená úsporám. Zvýší se například bonus za komplexní renovaci rodinných domů a zavede se limit pro rezervaci výkonu v síti pro fotovoltaiky.


Článek Zelená úsporám se mění. Soláry dostanou limit vyšel na serveru Seznam zprávy dne 8.2.2024

Dotační program Nová zelená úsporám (NZÚ) dostane od poloviny února opět novější podobu. Kvůli velkému zájmu od spuštění programu v září se podpora na energeticky úsporná opatření téměř vyčerpala.

Proto do něj Ministerstvo životního prostředí (MŽP), které ho má v gesci, nalilo dalších 10 miliard Kč a poupravilo podmínky pro získání dotace. Na podporu by tak mohlo dosáhnout dalších 50 tisíc domácností. Jak se Nová zelená úsporám změní?

Od kdy bude platit NZÚ v novější podobě?

Nové podmínky začnou platit ve čtvrtek 15. února 2024. MŽP upozorňuje, že krátkodobě nebude možné zadávat žádosti v rámci výzvy pro rodinné domy. Odstávka bude probíhat od středy 14. února od 17:00 do čtvrtečních 10:00.

Jak se změní podpora propojení více opatření?

MŽP si od změn v podmínkách slibuje rychlejší tempo komplexních renovací rodinných domů. „Program jsme upravili tak, aby motivoval všechny vlastníky rodinných domů především ke komplexním renovacím. Ty jim přinesou významné úspory, zvýší komfort bydlení, přispějí k renovaci bytového fondu a v neposlední řadě se budou podílet na snižování celkové spotřeby energií a emisí skleníkových plynů na celorepublikové úrovni,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Míra podpory zůstává zachována na 50 procentech způsobilých výdajů.

Na vyšší dotaci dosáhnou žadatelé, kteří spojí zateplení a instalaci fotovoltaické elektrárny. V případě této kombinace dostanou domácnosti navíc 40 tisíc Kč a dosáhnou tak na příspěvek až 200 tisíc Kč. Na instalaci FVE bez zateplení pak domácnost může získat až 160 tisíc Kč.

Jaká budou omezení pro FVE?

Resort klade větší důraz na výrobu elektřiny pro vlastní spotřebu místo posílání přebytků do distribuční soustavy. Omezuje proto maximální rezervovaný výkon pro připojení FVE do sítě na 50 procent maximálního výkonu elektrárny. „Umožní to připojení více domácích fotovoltaických elektráren,“ uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Pro elektrárnu o výkonu například 8 (osm) kWp bude potřeba smlouva s provozovatelem distribuční soustavy o připojení na maximálně čtyři kWp. Doposud si totiž někteří zákazníci rezervovali v síti rovnou 10 kWp, což je maximální limit mikrozdroje, ačkoli byl výkon elektrárny nižší.

„V době tak vysokého zájmu o fotovoltaiku to energetikům umožní připojit až dvojnásobný počet fotovoltaik. To hlavní ale je, že takto připojené domácnosti to prakticky nijak neomezí ve sdílení elektřiny. Podle našich modelů totiž nová podmínka umožní do sítě přenést více než 80 procent vyrobené elektřiny. U instalací s baterií, kterých je drtivá většina, ještě víc,“ říká Aleš Hradecký, předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky.

Jaké novinky NZÚ přinese v dotacích na solární elektrárny?

Mění se také základní dotační podpora pro FVE. Resort tak reaguje na vývoj cen fotovoltaiky, které se aktuálně zvyšují. Za jeden kWp instalovaného výkonu solární elektrárny může žadatel dostat bonus 8000 Kč, stejně jako za jednu kWh elektrického akumulačního systému (baterie). Základní podpora činí 35 000 Kč a s využitím tepelného čerpadla 60 000 Kč.

„Zvýhodníme projekty, které zajistí ohřev teplé vody,“ říká Valdman. Pokud si chce domácnost připojit na fotovoltaiku tepelné čerpadlo pro ohřev vody, získá dotaci až 125 tisíc Kč. Za fotovoltaiku na ohřev vody dostane žadatel bonus 10 000 Kč.

Jak se změny dotknou dalších projektů?

Dotace na ostatní úsporná opatření v rámci NZÚ budou pokračovat ve stejné podobě jako doposud. Změny se netýkají ani dalších podobných programů z dílny MŽP Nová zelené úsporám Light a Oprav dům po babičce.

Kromě fotovoltaiky, zateplení a tepelných čerpadel podporuje NZÚ také výměnu oken, řízené větrání, zelené střechy, dobíjecí stanice pro elektromobily či výměnu zdroje vytápění včetně výměny plynových kotlů.

V dobíhající výzvě, která odstartovala 26. září 2023, bylo podáno přes 27 tisíc žádostí. Největší zájem byl tradičně o podporu fotovoltaiky. O tuto dotaci zažádalo 66 procent žadatelů, což je 18 tisíc žádostí.


[VB]

Loading